сряда, 24 юни 2009 г.

Магията на Еньовден

Всяка година 24 юни честваме един от най-важните летни празници в народния календар - Еньовден. Християните свързват този ден с рождението на Йоан Кръстител. 
Празника е свързан с множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. 
На този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата:  „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. 
Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. През нощта на Еньовден и водата има лековита сила. Преди да тръгне на зима в нея се окъпва слънцето, в нея се къпят и всичките болести. Това е нощ на билярките, магьосниците и житомамниците, най-потайната и мистериозна нощ през годината. Тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.
Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.
Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
 В крайморските райони на страната вярват, че морето "спира да се движи" и също се къпят в него. 
В нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. 
На този ден не се работи никаква работа, защото Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. 

 В Южна България е разпространен обичаят „Еньова буля". В навечерието на празника всяка девойка пуска китка в „мълчана вода"(налята от девствено момиче, при пълно мълчание, от 3, 7 или 9 извора или от воденица левичарка)., покрива я с престилка и я оставя да пренощува до розов храст. Еньовата буля е невръстно момиченце, което гадае и нарича, докато вади китките. Правят се предсказания не само за женитба, но и за плодородие, здраве, богатство. 
Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила,особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.
От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.


Еньовчето е символът на този празничен ден. Народът ни вярва, че на Еньовден с него могат да се излекуват всякакви болести. Отварата му засилва плодовитостта и действа магически целебно. 


Честито на всички именници днес- Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко , Янчо! 

 

2 коментара:

  1. Таничка,
    поздравления за новия блог! С интерес ще го следя!В поста ми с наградите, замених стария ти линк с този, за да може да си сложиш наградите на новия блог. Ето отново линк към наградите: http://mka900.blogspot.com/2009/06/more-awards.html
    Много се радвам, че сега мога да ти оставям съобщения :-)

    Поздрави и прегръдки!
    Милена
    хохохох

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, за прегръдките и поздравите!
    Какво по-хубаво начало на деня от приятел,който ти се усмихва.
    Реших, че сега ще имам мъничко време, за да направя блог в blogspot и да е удобно за останалите да коментират.
    Благодаря и за наградите.
    Замислила съм да се похваля с тях, но искам да е нещо по-специално ;)

    ОтговорИзтриване

Blog Widget by LinkWithin