Обожавам череши. Те винаги ми напомнят за моето детство. Дядо ми и баба ми имаха прекрасна череша в двора си. А ние със сестра ми обичахме да си похапваме директно от дървото. Дори не ги миехме. Кой не би се поблазнил и не би откъснал кърваво червения плод от дървото. Черешите са голямо изкушение.
Малко история
Черешите са се появили на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите.
Днес можем да видим на пазара изобилие от различни видове череши - червени, червено-черни, бели(от тях става най-хубавото сладко).
Вече приключва брането на черешите и скоро на пазара няма да виждаме отрупаните с плод сергии. Сега е времето да помислим как да ги съхраним и за зимата.
Идеи има много и различни – може да ги замразим и да ги използваме за кексове, мъфини и сладкиши; може да направим компот и сладко, а също така и да сварим ароматен сироп.
Как да си изберем череши
Добре е да купим череши, които са набрани с дръжките и са с равномерен цвят. Черешите с меки участъци и тези, които изпускат нектар са презрели. Плодовете поставете в кошница за плодове, не ги носете в полиетиленови, защото така се смачкват и се развалят бързо.
Колко са полезни черешите
· Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Спомагат да се активират обменните процеси в организма, подобряват апетита и работата на мозъка и действат укрепващо на тялото.
· Помагат за общото укрепване на организма.и за съсирването на кръвта.
· По-тъмночервените сортове череши съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните сьдове. Затова черешите се препоръчват като добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
· Полезни са при анемия, защото съдържат желязо.
· Черешите много помагат при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.
· Подобряват перисталтиката на червата и са ефективни при запек.
· Черешите помагат и при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар!), който да се пие, докато е горещ.
· В черешите се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Богати са на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено „лека“ за задстомашната жлеза. Благодарение на това си свойство те са полезни за хората със захарен диабет.
· Препоръчват се за хора, боледуващи от сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
· Активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да изхвърлят шлаката от организма.
· Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.
Черешов пай![]()
Вчера купих череши от пазара. Бяха малко попрезрели, затова ми се искаше бързо да ги изядем. Отделих една част и направих този прекрасен сладкиш. Рецептата открих преди време в нета, но не мога да цитирам източника. Ако някой си я познае, моля да ми остави коментар, за да поставя линк към оригиналната рецепта. А ето я и нея:
· 30 – 40 бр. череши
· 1 яйце
· 1 ½ ч.ч. захар
· 1 ч.ч. кисело мляко
· 1/2 ч.л. сода
· 1 бакпулвер
· 2 ч.ч. брашно
· 1/3 ч.ч. олио
· 1 ванилия или 1 п. ванилова захар
· галета
Почиствам черешите от костилките и ги разделям на половинки.
Разбивам с миксер яйцето, захарта и ванилията. Добавям киселото мляко, в което съм сложила содата. Разбивам отново. Добавям олиото и бъркам. Слагам бакпулвера към брашното и го изсипвам при сместа, като отново бъркам с миксера. Изсипвам в сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Овалвам черешите в галета и ги нареждам отгоре на сладкиша(не ги натискам, а просто ги поставям отгоре). Тук важи правилото на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече.” Оставям пая да престои 20 минути, след което пека в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Сладкиша е невероятен и със сини сливи. Именно в този вариант го пробвах за първи път.
Опитайте! Да Ви е сладко!
![]()






Няма коментари:
Публикуване на коментар