вторник, 23 юни 2009 г.

Прекрасният вкус на лятото

Обожавам череши. Те винаги ми напомнят за моето детство. Дядо ми и баба ми имаха прекрасна череша в двора си. А ние със сестра ми обичахме да си похапваме директно от дървото. Дори не ги миехме. Кой не би се поблазнил и не би откъснал кърваво червения плод от дървото. Черешите са голямо изкушение.

Малко история

Черешите са се появили на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите.

Днес можем да видим на пазара изобилие от различни видове череши - червени, червено-черни, бели(от тях става най-хубавото сладко).

Вече приключва брането на черешите и скоро на пазара няма да виждаме отрупаните с плод сергии. Сега е времето да помислим как да ги съхраним и за зимата.

Идеи има много и различни – може да ги замразим и да ги използваме за кексове, мъфини и сладкиши; може да направим компот и сладко, а също така и да сварим ароматен сироп.

Как да си изберем череши

Добре е да купим череши, които са набрани с дръжките и са с равномерен цвят. Черешите с меки участъци и тези, които изпускат нектар са презрели. Плодовете поставете в кошница за плодове, не ги носете в полиетиленови, защото така се смачкват и се развалят бързо.

Колко са полезни черешите

· Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Спомагат да се активират обменните процеси в организма, подобряват апетита и работата на мозъка и действат укрепващо на тялото.

· Помагат за общото укрепване на организма.и за съсирването на кръвта.

· По-тъмночервените сортове череши съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните сьдове. Затова черешите се препоръчват като добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

· Полезни са при анемия, защото съдържат желязо.

· Черешите много помагат при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

· Подобряват перисталтиката на червата и са ефективни при запек.

· Черешите помагат и при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар!), който да се пие, докато е горещ.

· В черешите се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Богати са на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено „лека“ за задстомашната жлеза. Благодарение на това си свойство те са полезни за хората със захарен диабет.

· Препоръчват се за хора, боледуващи от сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

· Активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да изхвърлят шлаката от организма.

· Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Черешов пайP1200231

Вчера купих череши от пазара. Бяха малко попрезрели, затова ми се искаше бързо да ги изядем. Отделих една част и направих този прекрасен сладкиш. Рецептата открих преди време в нета, но не мога да цитирам източника. Ако някой си я познае, моля да ми остави коментар, за да поставя линк към оригиналната рецепта. А ето я и нея:

· 30 – 40 бр. череши

· 1 яйце

· 1 ½ ч.ч. захар

· 1 ч.ч. кисело мляко

· 1/2 ч.л. сода

· 1 бакпулвер

· 2 ч.ч. брашно

· 1/3 ч.ч. олио

· 1 ванилия или 1 п. ванилова захар

· галета

Почиствам черешите от костилките и ги разделям на половинки.

Разбивам с миксер яйцето, захарта и ванилията. Добавям киселото мляко, в което съм сложила содата. Разбивам отново. Добавям олиото и бъркам. Слагам бакпулвера към брашното и го изсипвам при сместа, като отново бъркам с миксера. Изсипвам в сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Овалвам черешите в галета и ги нареждам отгоре на сладкиша(не ги натискам, а просто ги поставям отгоре). Тук важи правилото на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече.” Оставям пая да престои 20 минути, след което пека в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.

Сладкиша е невероятен и със сини сливи. Именно в този вариант го пробвах за първи път.

Опитайте! Да Ви е сладко!


P1200224P1200230P1200233



P1200232

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Widget by LinkWithin