вторник, 14 юли 2009 г.

Сезонът на кайсиите

Произходът на кайсията не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия. Според Уикипедия - родината на кайсията е Североизточна Япония. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточен Китай се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на надморска височина 4000 м. Като културен вид в Китай се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва разпространението ѝ през Персия, Армения, Мала Азия, едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирските и княжески градини. Едва през Х век кайсията се разпространява от Апенинския поруостров в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.
бщоприетото у нас наименование "кайсия" е взаимствано от турския език.

Любопитно
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни. Така например китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия.
Фактът, че сезонът на кайсиите е много кратък е причината за популярния арабски израз, използван в Египет "filmishmish", означаващ "в сезона на кайсиите", като отговор на прибързано дадено обещание.
В Америка, сред американските танкисти, кайсията е табу, заради суеверие. Танкистите не ядат кайсии, не внасят кайсии в танковете и не произнасят думата кайсия, защото се смята, че танковете Шърман, произвеждани от американците и използвани за собствени и за нуждите на съюзниците по времето на Втората световна война, се повреждали, когато в танка имало консервирани кайсии.
В Англия вярват, че да сънуваш кайсии е добро предзнаменование за късмет.
Турският идиом "bundan iyisi Şam'da kayısı", който се превежда буквално "по-добро от това е само кайсия от Дамаск", се използва, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.

Здравословно
Кайсиите заема първо място в списъка на 10-те най-полезни храни на света.
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите.
В организма бета-каротинът с преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.

Важно
Когато купувате кайсии, избирайте твърди плодове, когато омекнат кайсиите губят част от хранителните си вещества.

2 коментара:

  1. Ralfieta, привет!
    Открих и разгледах блога ти.
    Харесва ми -
    полезен с информация /и аз се опитвам/,
    интересни кулинарни предложения с
    красиво аранжирани и оформени снимки!
    Моите поздравления, с удоволствие ще го включа в моите любими...
    Усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за милите думи!
    Трогната съм.

    ОтговорИзтриване

Blog Widget by LinkWithin