Тази баница със спанак и сирене е характерна за нашата съседка Гърция. Бързо търсене в Гугъл дава безброй рецепти от различни континенти.
Реших да съчетая няколко от тях, като основно се доверих на рецептата на Лоис.
Продукти:
- 1 пакет Одрински кори
- 150мл. зехтин
- 300гр. спанак
- 1 връзка прасен лук
- 1 връзка копър
- черен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 300 - 400гр. сирене
- 5 яйца
- 2/3 кофичка кисело мляко
- 1чаена чаша прясно мляко
- кашкавал
Спанака се накисва в подсолена вода. След като престои се измива добре и се нарязва на ситно. Нарязват се и лука, копъра и чесъна. Зехтина (80-100мл) се загрява в дълбок тиган. Добавят се зеленият лук, спанака и копъра. Задушава се докато спанака омекне и се маха от котлона. Към сместа се прибавя натрошеното сирене, черен пипер на вкус, нарязания чесън и 2 яйца, които предварително са разбити. Разбърква се добре.
Тавата се намазва със зехтин. Всяка кора се маже също със зехтин и отгоре се разстила от сместа от спанак и сирене. Кората се нагъва на хармоника и се поставя в тавата.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Да ви е сладко!
доста ястия и все нашенски
ОтговорИзтриванеЕй, че хубав спаначник - аз обожавам спанак!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!