понеделник, 25 януари 2010 г.

Св. Григорий Богослов


25 януари - на този ден църквата отбелязва смъртта на Свети Григорий Богослов.
Григорий Богослов или Григорий Назиански (на латински: Gregorius Nazianzenus) e християнски светец.Той е син на епископа на град Назианз, от 362 година е презвитер, от 372 година — епископ на град Сасим. Председателства Втория вселенски събор през 381 година. Автор на „Слова за богословите“, духовни стихове и множество послания. Един от създателите на учението за богочовешката природа на Исус Христос. Оказва огромно влияние на следващите църковни писатели.
Първоначално той учи у дома с чичо си Свети Амфилохий. По-късно учи в Назиан (където баща му Григорий е епископ), Кападокия, Александрия и Атина. Докато е в Атина, установява близко приятелство със Свети Василий Велики, а също се запознава и с Юлиан, който по-късно става император Юлиан Отстъпник. Докато завършва образованието си, Григорий учи за кратко риторика в Атина.
През 361 година Григорий се връща в Назиан и е ръкоположен за презвитер (старейшина или свещеник). Той прекарва време в пустинята заедно с Василий в аскетизъм, но по-късно се връща, за да се грижи за християнските общини в Назиан. Василий по-късно го прави епископ на Сасим. През 378 година Антиохийският събор кани Григорий да стане архиепископ на Константинопол, където предишният архиепископ е починал неотдавна. Григорий приема със съгласието на Василий. По същото време има много ариани и аполинарии в града, срещу които скоро свиква Втори Вселенски събор през 381 година. През 379 година, в нощта преди Великден тълпа от въоръжени еретици внезапно нахлуват в църквата по време на литургия, раняват Григорий и убиват другия епископ.
В своята теология Григорий защитава доктрината за Светата Троица, включвайки Исус Христос и Свети Дух. Той изтъква, че Исус не престава да е Бог, когато става човек, нито пък че губи божествената си природа, когато взима човешка природа. Освен това Григорий твърди, че Христос е напълно човек, с човешка душа.
След смъртта на Свети Григорий е погребан в Назиан. Неговите мощи са пренесени в Константинопол през 950 година в църквата на Светите Апостоли. Част от мощите му са взети от кръстоносците по време на Четвърти кръстоносен поход и отнесени в Рим. На 27 ноември 2004 година те са върнати (заедно с мощите на Свети Йоан Златоуст) в Истанбул от папа Йоан Павел II (макар че Ватикана задържа малка часто от тях). Тези мощи сега се съхраняват в Патриаршеската катедрала „Свети Георги“ в квартала „Фенер“.
Мощите на Григорий Богослов се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград, Турция — църквата „Свети Георги“.

Повече за празника

Честито на всички именници!

5 коментара:

 1. Драго ми е,
  че пишеш отново, както и
  да прочета за житието, и честването на
  Свети Григорий Богослов.
  Хубава и успешна седмица, Диана

  ОтговорИзтриване
 2. Диди, благодаря!
  На теб също пожелания за хубава и усмихната седмица.

  ОтговорИзтриване
 3. Танче, така се зарадвах, като те видях, че си писала!
  Крайно време беше!
  Поста за Св. Григорий е много интересен, понякога тези дни ги пропускаме покрай ежедневната забързаност....

  Прегръдка за теб!

  ОтговорИзтриване
 4. Таня,
  Прости ми,ако съм казала някоя на криво,ако неволно съм те нагрубила и обидила и простено да ти е!

  Честита Сирница!
  Честит Трифон Зарезан!
  Бъди всеки ден обичана и желана, обичай и ти!
  Хубав празник!

  ОтговорИзтриване
 5. Таня, на Сирна неделя
  и не само - от мен:
  Простено и прости!
  Любов, щастие и топлина на твоя празник, Диана

  ОтговорИзтриване

Blog Widget by LinkWithin