четвъртък, 20 август 2009 г.

Време е за зимнина

Вече започнахме с подготовката на зимнината. Чушките в градината на баба ми са готови. Идва техния ред. Вече има няколко пакетчета с печени чушки във фризера. Сега следва лютеницата(нищо, че е малко рано) и маринованите чушки. Ето и тяхната рецепта. Ще има и снимки, но ще ги добавя по-късно.

Мариновани чушки

100бр. чушки-капия(около 12кг.) изпичаме и обелваме. Слагаме да се отцедят за 2 часа.
Заваряме марина от следните съставки.
2ч.ч. оцет
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
6с.л. сол
магданоз
скилидки чесън

Охлаждаме марината и с нея заливаме вече отцедените чушки. Оставяме да престоят около 12-24часа.
Чушките пълним в буркани, в които предварително на дъното сме сложили ситно нарязан магданоз и накълцан чесън.
Бурканите затваряме и заваряваме 5 минути за капак.

Бих искала да добавя, че за мен лично марината от рецептата е малко и затова обикновенно правя доза и половина или дори две дози марина.
Към магданоза и чесъна може да се добави и нарязана на ситно целина.


P1200976

3 коментара:

  1. Обичаме мариновани чушки,особено чесъна ,който остава страшно хрупкав.Благодаря ,че ми припомни рецептата.Слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, чака те награда при мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Една награда те очаква при мен.Поздрави Nanita!

    ОтговорИзтриване

Blog Widget by LinkWithin