Като любител на патладжана се изкушавам от всички рецепти за салати, дипове, ястия, които тези дни чета в любимите ми блогове. Реших да опитам една рецепта, която идеално пасва на режима на Пиер Дюкан в ПЗ дните(протеиново зеленчуковите дни)
Патладжанени лодки с протеини и зеленчуци
4 порции
2 патладжана
2 домата
1 чушка
1 морков
1 глава лук
сол на вкус
200гр. кайма(ако спазвате режима, каймата трябва да е 100% телешка)
около 40-50гр обезмаслен кашкавал(ако спазвате стриктно режима ползвайте обезмаслена извара)
магданоз
Патладжаните се измиват и се режат наполовина. Посоляват се и се оставят да си пуснат горчилката в съд с вода. След това се издълбават. Остатъците от патладжаните се режат на дребно.
Лука се почиства и заедно с чушката и моркова нарязват на ситно. Доматите се настъргват
В тиган се задушава нарязаният лук с малко вода. Добавя се нарязаният на дребно патладжан, морковите и чушките. Когато се задушат се сипва доматеният сок. Сместа се разбърква, а когато позври сока се посолява и се добавя каймата. Задушава се още малко. С тази смес се пълнят половинките патладжан.
Нареждат се в тавичка, сипва се малко вода и се печат в силно загрята фурна до омекване на патладжана. В края над всяка лодчица се настъргва обезмаслен кашкавал и се връща за още няколко минути във фурната, за да се разтопи кашкавала. Ако стриктно се придържате към режима, по-добре поръсете отгоре с обезмаслена извара или пропуснете тази стъпка.
Готовите патладжани може да сервирате поръсени с нарязан на ситно магданоз.
Да Ви е сладко!
Бавно печена телешка плешка
Преди 3 дни
Чудесно предложение точно за сезона.
ОтговорИзтриванеПоздрави Латинка
Таня,
ОтговорИзтриванеХубава и апетитна рецепта в чудесни снимки!
Сърдечен поздрав, Диана
Латинка, Диана,
ОтговорИзтриванерадвам се, че Ви е харесала рецептата. Наистина сега патладжаните са в изобилие,а толкова прекрасни рецепти откривам тези дни.
Приятна вечер на всички!
Looks delicious :)
ОтговорИзтриванеI love all kind of aubergine dishes... roasted, cooked, fried... anything!