събота, 29 август 2009 г.

Секновение. Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител


29 август - на този ден църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, когато ее отсечена главата на светеца. Този ден се нарича още Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките.
Този свят ден протича при строг пост, което ще рече без животински продукти в храната и без олио. Този ден трябва да напомни на всички, че цената на истината е тежка, но само истината води до вечен живот.
По аналогия с пролятата кръв на светеца е забранена консумацията на червено вино, на червени плодове и зеленчуци, а за да не боледуват, хапват бяло грозде и бяло вино пият. През този ден змиите и гущерите се скриват в подземните си пещери; прибират се и злосторните демони, самодивите, змейовете и ламите. Според народното поверие Секновение е един от най-лошите и опасни дни през годината. Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина, иначе не се работи.
Празникът носи идеята за цикличността, защото с останалите два дни, посветени на Йоан Кръстител се образува една система - раждане (Еньовден - 24 юни), кръщаване (Ивановден - 7 януари), и смърт (отсичане на главата му - 29 август).

Евангелието свидетелства, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него.
Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното. Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус. Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

Повече за празника

1 коментар:

  1. Ако някой ден cast-нат Брус Уилис в ролята на Йоан Кръстител, на финала Йоан ще обезглави Ирод, а не обратното. :D

    ОтговорИзтриване

Blog Widget by LinkWithin