понеделник, 27 юли 2009 г.

Добро утро, слънчице!

P1200136

Добро утро!
Отново е прекрасен юлски ден. Слънцето ни гали с лъчите си от ранна утрин.
На всички приятели поднасям чаша ароматно капучино с пожелание за усмихната и пълна с положителни емоции седмица.
След кратка почивка се завръщам у дома. А тук ме чакат симпатични награди. Изненадата е много приятна за мен. Какво по прекрасно от жест на внимание от приятел. Не съм очаквала, че мъничкия ми и скромен блог ще стане причина да срещна мили и прекрасни приятели.



Сърдечно благодаря на Milen@ за приятелския жест. Миличка винаги си много внимателна, благодаря ти за приятелството.

Горещи благодарности и на Нанита за подадената приятелска ръка. Приемам с радост и ти изпращам моята виртуална прегръдка.

Тук искам да добавя и моята благодарност към една финна и нежна дама, която познавам виртуално благодарение на Гответе с мен. Радвам се, че Диана очарова със своите невероятни изкушения поднесени с много стил и в своя блог. Благодаря за тези летни награди.

Аз от своя страна я предавам на:

Пеп-4о - Храна за мо'йте канибали

Abendstern - Blueberry Jam

Латинка - Мъфини и кексчета

Дани - Музика за свободното време

Tandoori - Annie's Art Book

Gerbera1 - Есть только миг...

Zara - TheCakeLab

Amber - Amber's Delectable Delights

Margot - Coffee & Vanilla

Katie - Good things catered

Ilva - Lucullian delights - an Italian experience

Добавих повечето от чуждите блогове, които следя. Все пак изпращам своята виртуална прегръдка на всички дами, които публикуват своите кулинарни изкушения на български: Милена, Диди, Нанита, Танита, Йоли, Дими, Илиана, Йоана, Вики, Лоис


Good morning, sunshine!
It's a beautiful July day. For all my friends I have a cup of cappuccino. I wish you a lot of smiles this week.
After a short break I'm back at home. And here I found some beautiful awards that are waiting for me. Very pleasant surprise and a wonderful gesture of attention from a friend. I've never expected that with my new blog I will meet such wonderful people and friens.



I would like to say THANK YOU to Milen@ , Nanita and Diana for this friendly gesture. Girls, you brighten up my day!

Now it's my turn to send Circle of friends award to:

Пеп-4о - Храна за мо'йте канибали

Abendstern - Blueberry Jam

Латинка - Мъфини и кексчета

Дани - Музика за свободното време

Tandoori - Annie's Art Book

Gerbera1 - Есть только миг...

Zara - TheCakeLab

Amber - Amber's Delectable Delights

Margot - Coffee & Vanilla

Katie - Good things catered

Ilva - Lucullian delights - an Italian experience

I've added most of the foreign blogs that I follow. But I would like to send a virtual hug to all ladies who publish their culinary temptations in Bulgarian: Milen@, Diana, Nanita, Tanita, Yoli, Dimitrina, Iliana, Joana, Vicki, Lois

вторник, 14 юли 2009 г.

Мъфини с боровинки, кайсии и бял шоколад

за 12 броя

P1200587

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
3 с.л. масло - предварително стопено и охладено
1 1/2 ч.л. ванилова захар
1 ч.ч. боровинки - използвах замразени
1 ч.ч. кайсии, нарязани на малки кубчета или на ивици(3-4 средни кайсии)
50гр. бял шоколад - натрошен

В купа смесваме сухите съставки - брашно, бакпулвер, сол и захар. В друга купа смесваме мокрите продукти - млякото, яйцето, маслото и ванилията. Разбъркваме добре и изипваме при сухите съставки, като бъркаме внимателно.
Добавяме шоколада, боровинките и кайсиите, от които запазваме 12 резенчета. Разбъркваме отново сместта.
Пълним формичките за мъфини на 3/4 със сместта и отгоре поставяме по едно от резенчетата кайсии, които сме заделили.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути. Готовите мъфини вадим от фурната и ги оставяме да изстинат на решетка.

Източник: BB-Baking Bites

P1200589 P1200590 P1200592

Сезонът на кайсиите

Произходът на кайсията не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия. Според Уикипедия - родината на кайсията е Североизточна Япония. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточен Китай се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на надморска височина 4000 м. Като културен вид в Китай се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва разпространението ѝ през Персия, Армения, Мала Азия, едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирските и княжески градини. Едва през Х век кайсията се разпространява от Апенинския поруостров в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия.
В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.
бщоприетото у нас наименование "кайсия" е взаимствано от турския език.

Любопитно
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни. Така например китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия.
Фактът, че сезонът на кайсиите е много кратък е причината за популярния арабски израз, използван в Египет "filmishmish", означаващ "в сезона на кайсиите", като отговор на прибързано дадено обещание.
В Америка, сред американските танкисти, кайсията е табу, заради суеверие. Танкистите не ядат кайсии, не внасят кайсии в танковете и не произнасят думата кайсия, защото се смята, че танковете Шърман, произвеждани от американците и използвани за собствени и за нуждите на съюзниците по времето на Втората световна война, се повреждали, когато в танка имало консервирани кайсии.
В Англия вярват, че да сънуваш кайсии е добро предзнаменование за късмет.
Турският идиом "bundan iyisi Şam'da kayısı", който се превежда буквално "по-добро от това е само кайсия от Дамаск", се използва, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.

Здравословно
Кайсиите заема първо място в списъка на 10-те най-полезни храни на света.
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите.
В организма бета-каротинът с преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.

Важно
Когато купувате кайсии, избирайте твърди плодове, когато омекнат кайсиите губят част от хранителните си вещества.
Blog Widget by LinkWithin